Sirova - presna hrana - živi sok i pulpa , sirova hrana - recepti
Sirova (presna) hrana od pulpe : Recepti sa pulpom.
Zeleni kašasti sokovi od povrća i voća i upotreba pulpe
1. Pismo iz Užica :
Zorica Kovačević cedila izvanredan živi sok i pripremala Uskršnji presni ručak :
Za živi sok sam pripremila :
1/2 Kg koprive
4 veće šargarepe
2 cvekle
1 manju tikvicu
šaku maslačka
4-5 listova zelene salate
4-5 listova bokvice
4/5 listova divljeg zelja
zelena pera veze mladog luka
U sokovniku sam iscedila sok. Ovakav sok je modro zelen i neverovatno ukusan.
O nutritivnim i zdravstvenim vrednostima da ne govorim.
Osećate kako neka energija struji organizmom.
Ovo je bilje koje sam imala pri ruci, naravno da kombinacije mogu da budu neograničene
što i jeste impresivno kada su u pitanju živi sokovi i presna hrana. Volim da ekperimentišem.
Zatim sam u pulpu dodala :
seckani praziluk
seckani kupus
seckani brokoli
jednu šaku mešavine badema, golice, susama i lanenog semena samleveno u el. mlinu.
Preko svega sam nacedila limunov sok i dodala dve izvršne kašike maslinovog ulja
Na kraju dodala kalijumovu so preko svega i dobro promešala. Gotov kompletan obrok.
Dekoricija par listova peršuna.
Gosti su bili prvo prijatno iznenađeni izgledom ( priložila sam sliku), jer su očekivali ko zna šta,
a kad su probali obrok, nisu mogli da prestanu da jedu.
2. Novi Beograd : Miki
Živi sok od šargarepe i večera od pulpe
Od 4-5 velikih šargarepa sam napavio živi sok i odvojio suvu pulpu.
Zatim sam iscedio i 2 grejpfruta i dve jabuke u isti sud, ali ovu pulpu nisam koristio.
Dobio sam oko 600 ml živog soka, koji je jednostavno planuo kao aperitiv za tri osobe.
Odvojenu pulpu od šargarepe sam ubacio u veću činiju.
Naseckao sam oko 100 g praziluka i dva cela mlada bela luka i dodao u pulpu.
Napravio sam biljni "parmezan" od 100 g mlevenog susama, 3 kafene kašičice odgorčenog pivskog kvasca, jednom.
kašičicom belog luka u prahu i 20 g mlevenih oraha uz dodatk himalajske soli.
Dodao sam u mešavinu pulpe, praziluka i mladog belog luka i malo seckanog kupusa. Dodao sam još 3 supene kašike.
biljnog "parmezana", oko 10 g seckanog lista origana i isto toliko suvog bosiljka, kao i malo nasckanog svežeg peršuna.
Naseckao sam kolutiće 5-6 zelenih maslinki i dobro promešao. Malo sam još dodao kalijumove soli i na kraju jer
mi nije bilo dovoljno slano i 3 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja. Sve sam dobro izmešao.
Večera je bila gotova za 15 min. ( bilo bi i kraće da sam imao napravljenog biljnog "parmezana" )
Ovo je inače jelo koje rado pravim već 3-4 meseca jer mi se jako dopada, kao i svima koji su ga probali.
Naravno da je svaki put različito u zavisnosti šta tog momenta imam od povrća kod kuće. Jako mi se dopada ta
neobaveznost ideja koja donosi raznovrsnost vrlo kvalitetne presne hrane.
Na primer - obožavam u ovu kombinaciju da dodam naseckanu na kokice crvenu papriku - recimo šilju. To daje
izvanredan estetski doživljaj i oplemenjuje ukus, ali večeras je nisam imao, što ni najmanje nije smetalo.
Takođe do sada sam uvek umesto bosiljka stavljao začinsku majčinu dušicu, ali sam je prošli put potrošio, pa je
večeras izbor pao na bosiljak, sledeći put možda na mirođiju, ili ko zna šta drugo. To važi i za ostale dodatke pulpi.
Pored izvanrednog ukusa, visoke prehrambene i zdravstvene vrednosti ovakve hrane, raznovrsnost je još jedan
vrlo interesantan aspekt, po principu "naša mašta smišlja svašta"
3. Zemun : Marija Stefanović - obrok koji nosim na posao
Dnevna varijanta obroka - doručak ili ručak od ostatka pulpe posle ceđenja živog soka od šargarepe.
Pulpa od šargarepe ( oko 200 g )
seckani kupus ( oko 200 g)
seckana rukola ( 60-tak g)
čuveni biljni "parmezan" 3 supene kašike ( mleveni susam i orasi, himalajska, kalijumova ili morska so,
pivski kvasac u prahu, beli luk u prahu)
seckane na kolutove zelene maslinke ( 12 kom)
seckani na kockice sirovi đumbir ( 20 g)
seckani list peršuna ( 2 kafene kašičice )
suvi bosiljak i suvi origano ( 1-2 kafene kašičice )
3 supene kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
Dodati po ukusu još kalijumove ili morske soli
Dobro promešati
Gotov obrok od ostatka pulpe koji ne sadrži luk (koji bi mogao da se oseća) pa se zato preporučuje za
doručak, ručak, jelo na poslu, na putu i sl.
4. Novi Beograd : Miki
Salata od pulpe koprive, rukole i pšenične trave
50-tak grama pulpe od koprive
100 g rukole
100 g seckanog kupusa
1 crvena paprika
20 g seckanog svežeg pešuna
1 vezica vlašca
50 g pšenične trave
3 supene kašike biljnog parmezana
3 supene kašike maslinovog ulja
himalajska so ( može i kalijumova ili morska)
Pulpa od ceđenja soka 200 g višanja, 100g vinogradarskih bresaka, 5 jabuka, 5 strukova mladih kopriva,
5 mladih listova grožđa, 10 listova divljih jagoda, 5 listova divljih kupina, 15 listova maslačka.
50 g gmlevenog lanenog semena
50 g mlevenog susama
10 g sitno seckanog đumbira
1 kašika meda
6 jezgara seckanih potpopljenih oraha
malo cimeta
Hrana za sva vremana
Distribucija : NeoNet doo http://www.neonetdoo.co.rs