Cedimo izotonični živi sok
Cedimo živi sok i pijemo ga kao izotonični napitak
Preporučuje se u toku i posle ceđenja soka, natočiti u sokovnik pomalo čiste vode. Naročito kada se prelazi sa
jedne vrste povrća ili voća na drugu (ukupno treba dodati oko 1/3 vode u odnosu na količinu iseđenog soka)
kako bi se isprali preostali vredni sastojci povrća ili voća iz sokovnika, a ujedno dobio izotonični napitak.
Izotonični napici imaju sličan osmotski pritisak kao telesne tečnosti zbog čega su idealni za brzu nadoknadu
fiziološki izgubljene vode iz organizma. Velka je prednost što ovakvi napici ne samo da navodnjavaju sve ćelije
organizma, nego i nadoknađuju elektrolite koji se gube znojenjem i najzad vraćaju energiju ( što je posebno značajno
za sportiste koji uglavnom i koriste izotonične napitke)
Ovakve napitke organizam najpotpunije prihvata jer ulaze direktno u krvotok i ovakvi napici najkvalitetnije utole
i glad i žeđ. Zato su od neprocenjivog značaja za zdravlje.
Napomena :
Konzumiranje veće količine tečnosti u dužem vremenskom periodu sa visokim sadržajem mineralnih soli (koje imaju
visok osmotski pritisak) dovodi do nagomilavanja minerala u ćelijama ( hipertonične tečnosti)
Suprotno tome konzumiranje veće količine tečnosti u dužem vremenskom periodu koje ne sadrže mineralne soli pa
zato imaju jako nizak osmotski pritisak, dovodi do ispiranja elektrolita iz ćelija organizma ( hipotonočne tečnosti)
Znači idealna kombinacija za istovremenu pravilnu ishanu i hidrataciju ćelija je živi sok razređen sa 1/3
vode u odnosu na količinu isceđenog soka.
Napomena:
Odrastao čovek ( koji se ne bavi posebnim fizičkim naprezanjima kao što je fizički rad, sport i sl.) izgubi na
svakih 24 h od 30 do 40 ml vode po kilogramu telesne mase ( preko pluća, kože, stolice i mokraće).
Ukoliko ne nadoknadi ovaj fiziološki gubitak svaki dan i nivo tečnosti opadne u organizmu za samo 2% ,
organizam ulazi u prvu fazu bolesti dehidratacije ( dehidracije ).
Zato je jako važno redovno i kvalitetno nadoknađivati izgubljenu tečnost iz organizma.
1. Pripremljeno povrće i voće 2. Ceđenje soka od 1 Kg šargarepe 3. 500 ml živog soka od šargarepe
4. Ceđenje soka od 550 g jabuke 5. 400 ml živog soka
6. Ceđenje soka od 500 g pomorandže 7. 350 ml živog soka od pomorandže
8. Ceđenje soka od 400 g jagoda - 350 g živog soka. 9. Izotonični napitak ( čaša levo) i živi sokovi ( desno)
Podržimo i stimulišimo organsku proizvodnju :
Preporučujemo upotrebu sezonskog voća i povrća lokalnog porekla.
Tako minimalno koristimo energetske resurse koji su potrebni za prevoz i skladištenje voća i povrća, a dobijamo
maksimalno životvorne sokove usklađene sa ponudom godišnjeg doba.
Takođe preporučujemo, kad god je to moguće, upotrebu voća i povrća poznatog porekla.
Time podržavamo razvoj domaćih seoskih domaćinstava po sistemu pravedne razmene.
Tražitimo ekološko, organsko, tražiimo domaće, jer na taj načn omogućavamo i usmeravamo razvoj tih domaćinstava.
Kada bi bar 25% potrošača tražilo organski proizvedenu hranu, za nekoliko godina bi se razvio taj segmen
poljoprivrede, kao recimo u Austriji gde je sada već oko 25% ukupne proljoprivredne proizvodnje- organska.
Ako imate priliku, razgovarajte sa proizvođačima povrća i voća, razmenjujte informacije, recite im šta je za vas važno,
šta su vaše želje, ispričajte svoja iskustva u vezi sa sokovima. Obostrano obrazovanje u ovoj sferi dovodi neminovno
do promena na bolje, dovodi do povećanja raznovrsnosti i uvođenja noviteta.
Ako danas na pijaci kupujemo 10 vrsta voća ili povrća, za godinu dana možemo da kupujemo dvostruko više.
Batata, čičoka, stevija, kiwano, lišće cvekle, bademi, paškanat, kopriva, domaći limun...samo su deo liste namirnica
za koje smo do juče samo znali, a retko kupovali, a mogu da budu već sutra sastavni deo prosečne potrošačke korpe
kao što su već dugo pomorandže, krompir, jabuke...
Distribucija : NeoNet doo http://www.neonetdoo.co.rs