VerVita recepti za mastikatorni sokovnik
ZELENI HRANLJIVI SOKOVI
Zeleni sokovi su prepuni energije, životvornih minerala i enzima, lekovitog pigmenta hlorofila, vlakana za dobro
varenje i uvek potrebne vode. Jedna čaša zelenog soka je visokokvalitetan obrok sa 100 % iskorišćenja u organizmu.
Energija, hranljivi sastojci i voda s lakoćom ulaze u krvotok već posle 10-15 min i organizmu donose okrepljenje i
svežinu ( klasičan kuvani obrok ima stepen iskorišćenja 30-70%, dugo se vari uz veliku potrošnju energije, i mnogo
otpada, toksina i nedovoljno tečnosti, što za posledicu ima umor i zakišeljavanje krvi )
Zeleni sokovi iz VerVita sokovnika pripremljeni od različitog voća odličnog su ukusa kakav još niste probali.
Na sajmovima smo podelili više od hiljadu čaša zelenog soka i posetioci, mladi ili stari, bili su iznenađeni dobrim i
prihvatljivim ukusom zeleniša, koji ih je bojom najviše asocirao na sok od kiwija. Vervita sokovnik će da napravi
od zeleniša iznenađujuće ukusne i zdrave sokove, toliko ukusne i pitke da će i deca i gosti rado da ih probaju.
1. Sladak zeleni budilnik za dvoje
Sastojci : kelj, jabuka, kruška 1-2 dl čiste vode
Tri veća lista kelja operemo, a gorku žilu na sredini lista odstranimo i presečemo svaki list na pola.
Jednu veću jabuku i krušku (ili po dve manje) isečemo na četvrtine i odstranimo peteljku.
Pripremljene sirovine naizmenično stavljamo u sokovnik, prvo list kelja, pa komad voća i nastavljamo naizmenično.
Završavamo najtvrđim komadom voća. Sipamo u sokovnik pola vode na pola ceđenja, i pola vode na kraju ceđenja.
Odličan izbor za početak novog dana. Neka se dan prepozna po zelenišu, uz preporuku da menjate vrste zeleniša,
od spanaća, blitve, kelja i raštana, do listova cvekle, kelerabe ...
2. Tečni sladoled POPAJ - porodično pakovanje
Sastojci : 200 g svežeg mladog spanaća, 2 zamrznute banane (zrele, očišćene pre zamrzavanja)
Za pripremu nasečemo smrznutu bananu na kriške veličine oko 2 cm, jabuku isečemo na četvrtine,
šargarepu uzduž prepolovimo. ( Ukoliko niste stigli da pripremite zamrznute banane, poslužće za recept i sveže, zrele
banane, a šargarepa je tu samo da poveća iskorišćenje sokovnika, može i bez nje ).
Operemo svežanj spanaća pod mlazom vode, prstima odstranimo (ili isečemo) peteljke do oko 1 cm iznad crvenog
korena ( taj deo ne ide u sok ) i stavimo mokar svežanj spanaća u sokovnik. Sledi kriška banane, pa kriška jabuke.
Ponovo sledi svežanj spanaća, kriška banane pa kriška jabuke. Kad potrošimo pola namirnica, ubacimo pola
šargarepe i zalijemo sa pola količine vode, i odmah nastavljamo dalje sa spanaćem.
Za kraj ostavimo ostatak šargarepe, koji će sve ostatke jabuke i banane da izbaci napolje kroz sito, i završimo sa
ostatkom vode. Ovaj napitak je prava osvežavajuća energetska i vitaminska bomba.
Da je mornar Popaj znao za sokovnik VerVita - na ovaj način bi najverovatnije pripremao svoj spanać.
Ukus Popaj tečnog sladoleda će prijatno da vas iznenadi, tako je dobar da ga i deca rado piju.
Ovo je jedan od najboljih recepata za početnike koji treba da upoznaju svoja čula s ukusnim zelenim sokom koji se
gustira i jede kao frape od banana. Serviramo u koktel čašama i pijuckamo polako, uživajući u svakom gutljaju.
Ako deca kimaju glavom zbog zelene boje... ispričajte im priču o Popaju...
3. Lekovit i aromatičan celerov zeleni sok
Sastojci : Tri velika ili 6 manjih listova celera, list peršuna, dve jabuke, 1-2 dl vode
Stabljiku celera isečemo na 1-2 cm duge komadiće sve do lisnatog dela ( da se duga vlakna ne bi zaglavila na
izlazu pulpe i zaustavila sokovnik ), jabuku isečemo na četvrtine.
Naizmenično stavljamo komadiće celera, jabuku i listove, završavamo sa jabukom.
Sipamo malo vode tokom ceđenja, i ostatak vode na kraju ceđenja.
Pola litre ovog soka prava je riznica zdravlja, a o lekovitosti celera saznajte više na
http://www.ljekovito-bilje.info/celer.html
4. Čaša salate
Sastojci : Limun, jabuka, 1-2 dl čiste vode, oko 200-300 g zelene salate, po mogućnosti organskog porekla
( ukoliko niste u mogućnosti da nabavite zelenu salatu iz organske proizvodnje, potopite listove salate nekolliko
sati u vodu u kojoj ste prethodno rastopili 5-6 tabletica zeolita ZeoNet – ovo važi i za ostalo voće i povrće )
Limun oljuštimo tanko (samo da uklonimo žuti deo) pa ga isečemo na četvrtine kao i jabuku.
Naizmenično u sokovnik stavljamo salatu, limun, salatu, jabuku. Sipamo malo vode tokom ceđenja, i ostatak vode
na kraju ceđenja. Serviramo sa par sitno naseckanih listića peršuna bačenih preko soka u širokoj čaši.
Odlično osveženje prepuno C vitamina.
5. Neotkriveno zeleno blago
Sastojci: 1 keleraba sa lišćem, 1 jabuka, 1 šargarepa, 1 dl vode.
Keleraba raste iznad zemlje za razliku od svoje najbliže rođake repe. Izrazito je blagog ukusa, bogata je vitaminom
C, B1, gvožđem i vlaknima. Više o kelerabi na
http://www.coolinarika.com/namirnica/koraba/
Donji deo lišća - stabljike isečemo na komadiće dužine oko 1-2 cm, jer bi u protivnom vlakna mogla da
zaustave sokovnik. Glavica takođe sadrži vrlo jaka vlakna koja se protežu od vrha do dna, tako da se i glavica seče
na poprečne kriške pre stavljanja u sokovnik... kora se ne ljušti.
Naizmenično se stavljaju komadići stabljike, lista, glavice kelerabe, jabuke i šargarepa u sokovnik, na kraju se doda
voda. Sok je tamno zelene boje, blagog, slatkastog i osvežavajućeg ukusa, iznenađujuće pitak, može da se procedi
kroz cediljku da se dobije bistar sok.
Serviramo u koktel čaši. Ukus je toliko dobar da će svi oni koji žmure pred zelenim sokovima da budu potpuno,
ali baš potpuno iznenađeni - idealan recept za one koji se još nisu upoznali sa ukusima zeleniša.
Jedna čaša ovog soka snabdeva organizam velikim delom dnevne potrebe za vitaminom C i gvožđem koji su u ovakvom
svežem obliku lako dostupni i pravo su blago za obnavljanje ćelija našeg organizma.
6. Protivkrizni sok, melem za želudacSastojci: pola kilograma zelja, 3-5 jabuka (sočnih, ne brašnjastih ), 0.5 - 1 l vode
Zelje je naša tradicionalna zimska biljka, poznata po bogatstvu vitamina C, a posebno po lekovitom delovanju
svežeg soka na većinu tegoba i bolesti želuca.
Više informacija o lekovitosti zelja na:
http://www.mojezdravlje.ba/novost/29349/kupus-kao-lijek
Ceđenje soka je jednostavno... malo zelja, malo jabuke, malo zelja, malo jabuke, malo vode... i tako sve dok ne
potrošimo sve sirovine. Vode se dodaje više nego što je uobičajeno za ostale sokove (1:1 voda : sok ) iz više razloga,
a jedan od njih je i taj da uz dovoljno razređen sok uopšte nema naduvenosti koja je inače česta pojava kada se jede
zelje. Sok je svetlo zelene, skoro blede boje ako je sa više vode, izuzetno blagog i slatkastog, osvežavajućeg ukusa,
iznenađujuće pitak. (može da se procedi kroz cediljku da se dobije potpuno bistar sok)
Serviramo u čaši za vino. Ukus je toliko dobar da će svi oni koji treba da zaleče svoj želudac biti oduševljeni.
Ovako pripremljen sok može bez problema da se popije i 2-3 čaše odjednom. Ovim sokom posle par dana se
varenje vidno poboljšava, a ako imate problema sa želucem ili debelim crevom, ovaj sok će da vam legne kao
melem na ranu.
Nazvali smo ga protivkriznim, jer za svega 150-200 din. daje 1-2 litre potpuno prirodnog soka koji je i tečna
hrana i osveženje, izvor energije i odličan izvor vitamina C, a sve to iskoristivo u našim ćelijama 100%.
Pri tome blagotvoran učinak ovog soka na želudac pomaže organizmu da održi ravnotežu sa svim nervozama koje
se pojavljuju u ovakvim kriznim periodima i koje se često zavrte i osete baš u želucu.
7. Mleko bez kraveNi mleko nije ono što je nekad bilo... mnogi od nas su odrasli uz domaće mleko koje su naše bake prirodno kiselile
i pravile zdrav i osvežavajući obrok koga se dobro sećamo. Sada retko ko ima priliku da dođe do takvog mleka,
malo je krava na slobodnoj ispaši, u hranu krava se dodaju hormoni i/ili antibiotici ili sastojci životinjskog porekla.
Mleko modernih krava se pasterizuje, homogenizuje, pa se molekuli masti toliko usitnjavaju da prolaze direktno u
krvotok. Naš organizam se teško "brani" od takvih mikromolekula masti pa oni nesmetano putuju krvotokom,
taložeći se u krvnim sudovima. Probate li da ukiselite homogenizovano mleko dobićete masu koju ne želite ni da
gledate, još manje da pomirišete ili probate. Da ne govorimo o tome kako ljudski organizam nije u stanju dovoljno
lako, brzo i potpuno da svari laktozu iz mleka, pogotovo kravljeg, što prouzrokuje povećano stvaranje gasova i
priprema izvanrednu hranu za vojsku bakterija u organima za varenje.
Ako već konzumirate mlečne proizvode, prednost dajte fermentiranim mlečnim probiotičkim proizvodima bez
dodataka šećera, boje i emulgatora.
Uz pomoć VerVita sokovnika možete da napravite malu kućnu fabriku svežeg mleka, vrlo hranljivog, zdravog i pitkog.
Malo strpljenja i vežbe, i otkrićete koliko je lako i brzo napraviti sveže bademovo mleko.
Sve više se piše o značaju badema, evo i jednog istraživanja o tome kako bademi sprečavaju razvoj dijabetesa
http://www.net.hr/zdravlje/page/2010/12/31/0508006.html.
Sveže bademovo mleko napravljeno od potopljenih badema je najefikasniji način za uživanje u svim bogatstvima
sačuvanim u ovom izuzetno zdravom plodu. Bademi su daleko lakše svarljivi od soje (koja obavezno mora da se
prokuva pre konzumiranja) i zato uvek preporučujemo bademovo mleko.
1. Brza čaša bademovog mleka
Sastojci : 30 g neoljuštenih badema, 2-3 dl vode
Sipajte u sokovnik zajedno bademe i vodu, brzinom od 1-2 badema u sekundi, uz stalno i postepeno nalivanje vode.
Ne preporučuje se izrada veće količine mleka na ovaj način. Suva opna badema daje laku gorčinu mleku,
a ima i određene enzime koji se ne preporučuju u većim količinama. Ni VerVita sokovnik nije najsrećniji kada treba
da cedi ipak tvrde bademe. Zato sledi pravi recept za koji treba malo više pripreme.
2. Pravo bademovo mleko
Sastojci : 100 g neoljuštenih badema, 1 l vode
Priprema badema na dva načina:
a) brz način - blanširanje Bademe prelijemo kipućom vodom, ostavimo pola minuta,
vrlo kratko isperemo pod hladnom vodom i rukom istrljamo još vruće bademe da sve ljuske otpadnu, zatim
isperemo.
b) kvalitetniji način - potapanje preko noći Bademe potopimo u vodu preko noći. Potapanje deaktivira blago
toksične enzime iz opne - inhibitore varenja, dobro potopljene bademe nije potrebno ljuštiti - sokovnik VerVita
odvaja ljuske, potopljene bademe isperemo, a vodu u koju smo ih potopili bacamo. Više o potapanju badema na :
Pravljenje mleka od pripremljenih badema: Bademe dodajemo postepeno u sokovnik jednom rukom dok
drugom rukom polako sipamo vodu. Pazimo da proces ne bude prebrz. Ako želimo toplo mleko, neka voda bude
topla. U posudi dobijamo čisto, sveže, zdravo, hranljivo i lako svarljivo bademovo mleko sa mnogo organskih minerala,
i neophodnih esencijalnih masnih kiselina. Po potrebi može da se procijedi u cediljci ili u Squeeze&Sprout kesici.
Može da se čuva do 24-48 h u frižideru. Pije se ili upotrebljava hladno, eventualno blago podgrejano - ne kuva se!
Sokovnik treba rastaviti i oprati posle prvljenja ovog mleka, a svakodnevno pravljenje mleka od potopljenjih,
omekšalih badema nije problem za sokovnik. Bademovo brašno koje izlazi na otvor za pulpu upotrebljivo je u
raznim receptima, pudinzima ili sirovim kolačićima. Kad sokovnik iskoristi sve od badema, i kad organizam iskoristi
sve što sokovnik ovako preradi, može da se kaže da je ovaj proces izrazito efikasan.
Dve šake badema pružaju organizmu više hranljivih i gradivnih elemenata nego pun tanjir visoko prerađene,
davno rafinisane, konzervirane i na kraju "sveže" termički obrađene hrane sa kojom se digestivni trakt muči i do dva
dana da bi razgraničio korisno od toksičnog.
8. Mleko ili sok? Jabuka i orasi - delikates!Jedinstven delikates koji izgledom podseća na mleko, a ukusom na sok, najjednostavniji je afrodizijak izuzetnog
ukusa, boje i mirisa - pravi delikates.
Sastojci : dve sočne jabuke, po mogućstvu delišes (nikako meke, brašnjaste jabuke) isečene na četvrtine
( samo bez peteljki ) 10-15 polutki jezgra oraha.
U sokovnik se naizmenično stavljaju četvrtine jabuka i par polutki oraha, a završava se sa komadom jabuke.
( Pazite da ne zaluta komadić tvrde ljuske oraha koji u kolaču lomi zub, a u sokovniku može da polomi sito).
Toči se u visoke uske čaše, može da se pospe s par mrvica cejlonskog cimeta.
SOKOVI BEZ PREMCAI na kraju smo došli do voćnih sokova, a tu VerVita jednostavno briljira.
Hladnim ceđenjem voće u sok propušta svu svoju aromu, boju i ukus. Svaki sok, a naročito sok u kombinaciji
različitog voća, iskustvo je koje se pamti i koje uvek, baš uvek miriše na još i na opet. Susret sa VerVita sokom
naše nepce ne zaboravlja i jednom kad se proba, teško je odoleti toj maloj kućnoj fabrici uvek sveže pripremljenog
soka. Broj kombinacija je neograničen, a sezonsko voće je najbolji, najzdraviji, najjednostavniji i najjeftiniji izvor
životne energije.
1. Sok od mandarinaSvi imamo iskustva sa sokom od pomorandže... a sok od mandarine? Mandarine nisu postojane kao pomorandže,
od branja do konzumiranja imaju kraći vek trajanja, a sok od mandarina, zbog svog specifičnog aromatskog profila,
ne može baš najbolje da se očuva u svom izvornom obliku, i zato se retko nalazi na policama trgovina.
Reklo bi se - neuhvatljive su, i dobro je što su takve, mandarine uvek odišu posebnom slašću i svežinom.
Kad ih uhvatimo u njihovoj kasnojesenjoj sezoni i ubacimo u VerVita sokovnik, dobićemo izuzetan sok čarobne
zlatnonarandžaste boje uz ponešto malih mrvica pulpe, svima primamljivog, slatkog ukusa.
Naše iskustvo sa mandarinama u soku je sledeće: čaša soka od mandarine je uvijek prazna... a mandarina u korpi
nikad dosta! Na mandarinama se lako vidi visok stepen iskorišćenja VerVita sokovnika, znatno veći nego kod
centrifugalnih sokovnika : 1 kg mandarina u našem sokovniku daje 650 g soka, 125 g otpada i 225 g oguljene kore!
2. Južnjačka ljubav - nar i mandarinaSastojci : ½ Kg nara i ½ Kg mandarina
Nar je tradicionalno voće južnih krajeva baš kao i mandarina, prepuna vitamina C.
Potrebno ga je dobro očistiti, kora i pregrade su gorkog, gotovo oporog ukusa i ne doprinose posebnoj aromi i
ukusu soka. Ideju za ovaj recept, originalno rešenje za lako čišćenje nara pod vodom, kao i ideju za naziv ovog
soka pronašli smo na forumu sirovahrana.com, evo linka:
http://www.sirovahrana.com/forum/viewtopic.php?f=43&p=8268Prema receptu sa tog foruma isprobali smo i očistiti nar i pripremiti sok... i da, to je to, baš kao što i piše na forumu,
sok je izrazito atraktivne boje, svojstvenog ukusa i osvežavajućeg mirisa, a mlevene koščice nara daju dubinu ukusa
samog soka. Radi jedinstvenog procesa hladnog ceđenja, jedino VerVita sokovnik može da napravi ovakav sok od
nara i da samlje koščice u svim kombinacijama namirnica. Obični centrifugalni sokovnici potpuno su zbunjeni s
koščicama nara, i od njega daju vrlo malo retkog soka, lošijeg ukusa i mirisa, što je prava šteta za takvu vitaminsku
bombu kao što je nar. U sokovnik ide pola mandarine, pa kašičica nara, i tako u krug, bez dodavanja vode,
a završava se sa kašičicom koščica od nara.
Ovaj sok je najbolje servirati hladan, što znači da se koriste namirnice iz frižidera, u visokim uskim čašama i pijucka
polako. Probajte ovaj ukus, ovakav sok sigurno niste probali.
3. Nar i JabukaSok od jabuke svi dobro znamo. Može još jednom da se kaže, VerVita sokovnik ne daje bistri sok od jabuke,
već mutan i prilično gust sok punog voćnog ukusa jabuke. Boja soka od čiste jabuke se izgubi u sivilu jeseni
- zato u sok od jabuke dodajemo rumenilo osunčanog nara. Malo nara, malo jabuke i tako u krug baš kao što
VerVita voli...i dobijemo sok koji ima pitak ukus jabuke i privlačnu ružičastu boju nara...
VerVita spaja najbolje od najboljeg u ovoj dobitnoj severno-južnjačkoj kombinaciji.
I ovaj sok je najbolje servirati hladan, u koktel čašama posipan s laganim prstohvatom cejlonskog cimeta.
4. Vruća LimunadaU vreme kad grip, viroza ili prehlada lako zaobiđu oslabljeni imunitet, evo recepta za vrlo moćan, jednostavan i
čaroban napitak. Stavimo vodu da prokuva kao za čaj. Tanko nožem oljuštimo 2 limuna srednje veličine
( dovoljno za 2 veće šoljice limunade), iscedimo limune u VerVita sokovniku. U šoljice ulijemo vruću vodu do
3/4 šoljice, do vrha dolijemo isceđeni limun.
Pijemo u malim gutljajima tako vruću i obavezno nezaslađenu limunadu više puta na dan, a najvažnija je ona prva,
ujutru na prazan stomak odmah posle buđenja. Vruća, nezaslađena limunada ima višestruko delovanje: alkalizuje
organizam, podstiče varenje i izbacivanje toksina, hidratiše organizam. Brza promena hemije organizma probudi
imunitet - bićete iznenađeni kako se za samo par minuta pročiste sinusi i nos, olakša grlo, prostruji krv i pojavi
životnost u organizmu. Par takvih šoljica vruće limunade dnevno - i vi ste na autopilotu koji će upotrebiti svu
inteligenciju vašeg organizma da se samo najefikasnije obrani od virusa. ( zaslađivanje limunade šećerom ili
medom znatno umanjuje efekt alkalizacije što je osnovna snaga ove limunade - zato... bez zaslađivanja )
Distribucija : NeoNet doo
http://www.neonetdoo.co.rs